AMSTERDAM - Easyjet is door een incassobedrijf gedagvaard. De vliegmaatschappij weigert vergoedingen te betalen voor vertragingen en heeft een claim van Het Invorderingsbedrijf naast zich neergeld. Het bedrijf heeft Easyjet daarop voor de rechter gedaagd, zo meldt het woensdag.

Bij vluchten die meer dan drie uur vertraagd zijn moeten maatschappijen volgens Europese regels een schadevergoeding betalen. Deze kan oplopen tot zeshonderd euro. Eerst gold de schadevergoeding alleen bij annuleringen, maar het Europese Hof van Justitie bepaalde eind vorige maand dat de vergoeding ook bij lange vertragingen moet worden uitgekeerd.

"We krijgen steeds meer verzoeken van reizigers om een fikse schadevergoeding bij hun vliegmaatschappij in te vorderen, omdat ze het zelf niet voor elkaar krijgen", zegt directeur van Het Invorderingsbedrijf Joost Konings. "Passagiers zijn de dupe van de lakse houding van vliegmaatschappijen, daar moet een einde aan komen."

De zaak dient 15 november op het Paleis van Justitie in Den Haag. Konings dreigt dat KLM, Ryanair en Transavia kunnen rekenen op soortgelijke rechtszaken.