AMSTERDAM - ING schrapt 1350 banen bij zijn Nederlandse verzekeraar Nationale-Nederlanden. Bij het internationaal opererende onderdeel Commercial Banking verdwijnen 1000 arbeidsplaatsen, vooral in Europa.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Bij ING werken wereldwijd circa 87.000 mensen.

De Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt, telt ongeveer 12.000 werknemers. Bij Commercial Banking werken wereldwijd 10.500 mensen. Het banenverlies daar valt vooral in Europa.

De reorganisatie leidt bij Nationale-Nederlanden tot gedwongen ontslagen. De verzekeraar probeert zo veel mogelijk mensen via natuurlijk verloop te laten afvloeien of naar ander werk te begeleiden. Maar ''gezien de huidige marktomstandigheden is boventalligheid onvermijdelijk''.

ING wil met de ingreep bij Nationale-Nederlanden een kostenbesparing van 200 miljoen euro halen vanaf 2014. Bij Commercial Banking, dat zich terugtrekt uit een aantal landen die niet tot de thuismarkten van ING behoren, moeten de kosten in 2015 met 260 miljoen euro zijn verlaagd.

''Het is pijnlijk om vandaag zulke maatregelen te moeten aankondigen'', zei topman Jan Hommen. Hij zei dat de ingrepen echter noodzakelijk zijn om het bedrijf op de langere termijn sterker te maken.

Mokerslag voor werknemers

Vakbond FNV Finance noemt de reorganisatie een mokerslag voor werknemers. ''Er ligt een sociaal plan, dat is op zich mooi. Maar de meeste baat hebben de werknemers bij het behoud van werk, binnen of buiten de onderneming'', zegt Fred Polhout, bestuurder bij FNV.

Hij ziet de noodzaak van de reorganisatie wel in. ''Het geeft aan hoe vreselijk het gaat in de hele verzekeringssector. De meeste verzekeringsproducten zijn dood. De kosten moeten omlaag, anders valt het hele bedrijf om'', aldus Polhout.

Vertrekpoort

De reorganisatie van NN komt voor vakbond De Unie niet als een verrassing, maar het aantal te schrappen banen is wel groter dan verwacht. ''Ik rekende op een paar honderd banen, geen 1350. Dit is echt de vertrekpoort openzetten'', zegt vakbondsbestuurder Emanuel Geurts in een reactie.

Volgens Geurts gaat het bijna allemaal om gedwongen ontslagen. Dat baseert hij op het natuurlijke verloop van 1 procent bij de verzekeraar. Volgens de bestuurder heeft de reorganisatie niet alleen te maken met de verslechterende marktomstandigheden, maar ook met het rijp maken van de verzekeringstak voor de verkoop.

Splitsing

De bank- en verzekeringsactiviteiten van ING moeten in de toekomst worden gesplitst. In het kader van die operatie en de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten is het volgens Hommen van belang dat de ''wendbaarheid'' van beide takken wordt vergroot.

De Europese Commissie dwingt ING tot de opsplitsing omdat het in 2008 en 2009 staatssteun ontving. Het concern is nog met de Europese Commissie in gesprek over mogelijke aanpassingen van zijn herstructureringsplan. Hommen zei dat daarbij ''goede vorderingen'' zijn gemaakt, maar kon niet voorspellen wanneer de gesprekken zullen worden afgerond.

Nettowinst

ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro, ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder. Het onderliggende nettoresultaat daalde met ruim een derde tot 719 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen lag ruim een vijfde lager dan vorig jaar op 1,065 miljard euro.

Het bank- en verzekeringsconcern slaagde er in het derde kwartaal in de kernkapitaalratio (core tier 1) op te voeren tot 12,1 procent. Het speelde onder meer nieuw kapitaal vrij door de verkoop van buitenlandse onderdelen.

Sector onder druk

De ontslagen bij Nationale Nederlanden staan niet op zich. De groeiende concurrentie en winstmarges die structureel onder druk staan, dwingen de Nederlandse verzekeringsreuzen steeds meer tot inkrimpen. ''Het algemene beeld voor de sector is niet florissant, op alle fronten is er stevige concurrentie’’, aldus het Verbond van Verzekeraars woensdag in reactie op een ontslagronde bij Nationale-Nederlanden.

Volgens vakbondsbestuurder Emanuel Geurts is het hele verdienmodel van verzekeraars compleet veranderd doordat steeds meer mensen verzekeringen vergelijken en afsluiten via internet. ''Daardoor zijn de winstmarges structureel laag. Dat is een ontwikkeling die de reuzen laat schudden op hun grondvesten.

Buitendienstmedewerkers zijn niet meer nodig, dat is een uitstervend beroep'', aldus de bestuurder. De winstgevendheid van levensverzekeraars staat al jaren onder druk door de groeiende concurrentie van vooral banksparen.

Donderdag wordt mogelijk duidelijker hoe de sector ervoor staat, dan maken Delta Lloyd en Aegon hun kwartaalresultaten bekend.