AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten dinsdag de handel af met winst. Na de verliesbeurt van een dag eerder gingen beleggers op zoek naar koopjes. De blik bleef daarbij vooral gericht op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 337,37 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 528,64 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,9 procent. De beurs in Madrid eindigde 0,2 procent hoger.

Volgens Spaanse media blijkt uit prognoses van Brussel dat de economie in Spanje in 2013 sterker zal krimpen dan verwacht, maar voor 2014 wordt weer groei voorspeld.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex tegen de middag 1,2 procent hoger. De Amerikanen gaan dinsdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. De ogen zijn vooral gericht op de zogenoemde 'swing states', staten waar het niet duidelijk is wie er met de winst aan de haal zal gaan.

DSM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste stijger in de AEX met een winst van 5,3 procent. DSM won 4,1 procent. De kwartaalcijfers van het speciaalchemiebedrijf voldeden aan de verwachtingen van analisten. Ook ligt DSM op koers om aan de winstdoelstelling voor volgend jaar te voldoen.

PostNL was opnieuw de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 3,1 procent. Maandag verloor de postbezorger al 11 procent na tegenvallende kwartaalresultaten.

SNS Reaal

In de MidKap ging SNS Reaal 9,4 procent onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers. Het bank- en verzekeringsbedrijf moest in het derde kwartaal opnieuw meer afschrijven op zijn vastgoedactiviteiten en is nog altijd bezig zijn strategische opties te onderzoeken.

Adecco klom in Zürich 3,2 procent. 's Werelds grootste uitzendbedrijf zag de winst in het derde kwartaal minder sterk terugvallen dan gevreesd.

In Frankfurt steeg Hannover Re 4,5 procent. De Duitse herverzekeraar verwacht claims als gevolg van superstorm Sandy te kunnen voldoen uit het daarvoor bestaande budget. Het concern verhoogde daarnaast zijn winstverwachting voor dit jaar en voor 2013.

Euro

De euro was 1,2818 dollar waard, tegen 1,2789 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 86,72 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 1,6 procent duurder tot 109,41 dollar.