UTRECHT - SNS Reaal heeft in het derde kwartaal opnieuw meer moeten afschrijven op zijn vastgoedactiviteiten. Het bank- en verzekeringsbedrijf boekte een nettowinst van 34 miljoen euro, zo maakte het dinsdag bekend. Een jaar eerder was dat nog 51 miljoen euro.

De vastgoedpoot Property Finance, het zorgenkindje van SNS Reaal, boekte een nettoverlies van 99 miljoen euro tegen 69 miljoen euro een jaar geleden. Door de problemen bij Property Finance is de kapitaalratio (core tier 1) van SNS Reaal gezakt van 9,6 naar 8,8 procent.

SNS wil de activiteiten van Property Finance de komende jaren geleidelijk afbouwen. Dat gaat echter langzaam als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden. De prijzen staan onder druk en de herfinancieringsmogelijkheden zijn beperkt. Dat zal voorlopig niet verbeteren, verwacht SNS.

Zakelijke tak

Ook de zakelijke tak van het bankbedrijf stapt uit commercieel vastgoed. De portefeuille op dat gebied van in totaal 3 miljard euro wordt overgeheveld naar Property Finance, waardoor een totale portefeuille van een kleine 8 miljard euro ontstaat die moet worden afgebouwd.

De overige activiteiten voor het midden- en kleinbedrijf, Zakelijk Assurantiën, Sparen en Betalen, zullen worden ondergebracht bij de SNS Retail Bank, die bovendien efficiënter zal moeten gaan werken. De operatie leidt de komende 2 jaar tot het verlies van ongeveer 300 arbeidsplaatsen.

Nettoverlies

Mede door de aanhoudende afwaarderingen verwacht het bedrijf in het vierde kwartaal een nettoverlies te lijden. Daarbij houdt SNS ook rekening met reorganisatielasten. Daarnaast boekt de onderneming in het vierde kwartaal een last van circa 10 miljoen euro in verband met de nieuwe bankenbelasting.

SNS is nog altijd bezig zijn strategische opties te onderzoeken. Doel is de kapitaalpositie dusdanig te versterken dat het bedrijf het restant van de in 2008 ontvangen staatssteun kan terugbetalen. Het bedrijf denkt daar later dit jaar of anders begin volgend jaar meer over te kunnen zeggen.