NEW YORK - De beurzen in New York zijn maandag licht hoger gesloten. Beleggers hielden hun kruit grotendeels droog in afwachting van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dinsdag.

Apple trok wat aandacht door mooie verkoopcijfers van de nieuwe iPad.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het handelseinde 19,28 punten (0,2 procent) hoger op 13.112,44 punten. De brede S&P 500 steeg 3,06 punten (0,2 procent) tot 1417,26 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 17,53 punten (0,6 procent) tot 2999,66 punten.

De presidentsverkiezingen worden ook op Wall Street met grote belangstelling gevolgd. Beleggers zijn onzeker over de vraag of Obama of Romney de betere keuze is voor de aandelenmarkten.

Zij hopen vooral op een duidelijke uitslag, zodat economische schade door wekenlange onzekerheid kan worden voorkomen. De opiniepeilingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Obama en Romney.

Patstelling

''Het slechtste scenario is een patstelling of een lange strijd om de stembusuitslag'', stelde een analist van Commerzbank. Die onduidelijkheid kunnen de Verenigde Staten zich gezien de moeilijke economische en financiële omstandigheden niet veroorloven, waarschuwde hij.

Democraten en Republikeinen moeten begin volgend jaar een compromis hebben gevonden voor de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld op de langere termijn. Lukt dat niet, dan dreigt de 'fiscal cliff': een omvangrijke reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die automatisch in werking treden en de Amerikaanse economie volgend jaar in een nieuwe recessie kunnen storten.

Maandag werd bekend dat de Amerikaanse dienstensector in oktober minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Het aandeel Apple steeg 1,3 procent. De verkoop van de nieuwe iPad steeg tot meer dan 3 miljoen stuks sinds de verkoop 3 dagen geleden begon.

Transocean

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Transocean maakte kwartaalcijfers bekend die beter waren dan verwacht. Het aandeel klom 5,6 procent.

De Amerikaanse bouwer van elektrische auto's Tesla kwam met opbeurende productievoorspellingen naar buiten. Het aandeel sprong 8,9 procent omhoog.

De euro was 1,2789 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 85,82 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 2,2 procent duurder.