LONDEN - De Britse bank HSBC heeft in het derde kwartaal opnieuw 800 miljoen dollar opzij gezet voor boetes wegens het witwassen van drugsgeld in de Verenigde Staten.

Mede daardoor daalde de nettowinst in het derde kwartaal met ruim de helft tot 2,5 miljard dollar. Dat meldde de bank maandag.

HSBC trof in deze zaak eerder dit jaar al een voorziening van 700 miljoen dollar. De bank is ook nog verwikkeld in een schandaal rond de verkoop van verkeerde verzekeringsproducten. HSBC moest daarvoor 353 miljoen dollar extra reserveren, bovenop de 1,3 miljard dollar die eerder al opzij was gezet.

Topman Stuart Gulliver zei in een toelichting dat HSBC met de Amerikaanse autoriteiten in gesprek is over een oplossing in de witwasaffaire. Hij sloot niet uit dat die de bank nog meer geld gaat kosten dan nu opzij is gezet. Wanneer daarover meer duidelijk wordt, kon Gulliver niet aangeven.

Vertrokken medewerkers

Een aantal medewerkers is in verband met de witwaszaak vertrokken bij de bank, in sommige gevallen met inlevering van al betaalde salarissen. Gulliver erkende dat de zaak, die eerder dit jaar aan het rollen kwam, tot flinke reputatieschade voor HSBC heeft geleid.

Gulliver zei verder dat het lastig blijkt de beoogde kostenbesparingen te realiseren. Dat komt mede door strengere regelgeving waar banken aan moeten voldoen. De kosten daarvan lopen volgens de topman met 200 tot 300 miljoen dollar per jaar op.