AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met verliezen gesloten. Na de koerswinsten van afgelopen vrijdag namen beleggers wat gas terug in afwachting van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, die dinsdag plaatsvinden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,52 punten (0,8 procent) lager op 335,08 punten. De MidKap-index daalde 2,91 punten (0,6 procent) tot 525,68 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,5 en 1,3 procent.

Opiniepeilingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen president Barack Obama en uitdager Mitt Romney. Onder beleggers lijkt weinig overeenstemming te zijn over de vraag of Obama of Romney de betere keuze is voor de aandelenmarkten.

Zij hopen vooral op een duidelijke uitslag, zodat de economische schade van wekenlange onzekerheid kan worden voorkomen. ''Het slechtste scenario is een patstelling of een lange strijd om de stembusuitslag'', stelde een analist van Commerzbank.

PostNL

In de AEX was PostNL veruit de grootste daler met een min van 11 procent. De krimpende postmarkt, de moeizame reorganisatie en de dalende beurskoers van TNT Express zadelden PostNL afgelopen kwartaal op met een operationeel verlies van 128 miljoen euro. De postbezorger bevestigde wel de winstprognose voor dit jaar, maar acht de kans groot dat het resultaat aan de onderkant van de bandbreedte zal uitkomen.

Philips zakte 0,8 procent. Bij de vestiging van het elektronicaconcern in het Belgische Turnhout volgt een nieuwe ontslagronde waarbij 218 banen worden geschrapt. In mei werd al het ontslag van 136 werknemers aangekondigd.

Air France-KLM

Air France-KLM en Ahold waren de enige stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met winsten van 2,3 en 0,1 procent. In de MidKap ging advies- en ingenieursbureau Arcadis aan kop met een winst van 1,2 procent. Wessanen stond onderaan met een verlies van 3,8 procent.

In Dublin schoot Ryanair bijna 6 procent omhoog. De Ierse prijsvechter verhoogde de winstverwachting voor het gehele boekjaar. De opwaartse bijstelling is onder meer het gevolg van tariefverhogingen en een lagere brandstofrekening.

HSBC

HSBC zakte in Londen 1,3 procent. De Britse bank zette in het derde kwartaal opnieuw honderden miljoenen opzij voor boetes wegens het witwassen van drugsgeld in de VS. Mede daardoor daalde de nettowinst in het derde kwartaal met ruim de helft.

De euro was 1,2789 dollar waard, tegen 1,2842 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 85,01 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent duurder.