AMSTERDAM - Hoewel het cijferseizoen nog niet helemaal voorbij is, gaat de aandacht op de wereldwijde beurzen aan het begin van deze week waarschijnlijk vooral uit naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dinsdag gaan Amerikanen naar de stembus om te kiezen wie hen de komende 4 jaar mag leiden: de Democratische president Barack Obama of zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney.

Het belooft een spannende race te worden, want zaterdag spraken peilingen in de twee belangrijkste van de zogenoemde swing states, die beslissend zullen zijn voor de uitslag, elkaar tegen.

''De markt zal een voorkeur hebben voor een overwinning van Obama, omdat het minder onzekerheid betekent'', zei beleggingsstrateeg Ryan Detrick van Schaeffer's Investment Research. Een overwinning van de huidige president betekent ook een grotere kans dat de Federal Reserve zijn huidige beleid kan voortzetten.

Romney

Mitt Romney heeft het verruimende monetaire beleid van het stelsel van centrale banken bekritiseerd en zal, als hij president wordt, waarschijnlijk de huidige centralebankpresident Ben Bernanke vervangen.

Wie de verkiezingen ook wint, beleggers zijn vooral benieuwd hoe de nieuwe president de dreigende 'fiscal cliff', waar de Verenigde Staten op afstevenen, gaat aanpakken. Een wet uit 2011 dwingt de regering op 2 januari 2013 tot grote bezuinigingen en belastingverhogingen. Dit kan de nog altijd langzaam herstellende Amerikaanse economie hard raken.

Fiscal cliff

Over de Amerikaanse 'fiscal cliff' wordt zondag en maandag ook gesproken door de leiders van de 20 belangrijkste industrielanden in Mexico-Stad. Het hoofdthema van de ontmoeting tussen ministers van Financiën en centralebankpresidenten zal echter de Europese schuldencrisis zijn.

Maatregelen die de Europese Unie na de vorige G20-ontmoeting in juni heeft genomen, worden dan geëvalueerd. De Europese landen hebben onder meer afspraken gemaakt over een bankenunie en het gebruik van het noodfonds ESM. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuw opkoopprogramma gepresenteerd. De maatregelen leidden tot de relatieve rust op de financiële markten van de afgelopen tijd.

ECB

Donderdag komt de ECB ook weer bijeen. Markten hopen dan een teken te krijgen wanneer de centrale bank een eerder aangekondigd wapen tegen de eurocrisis zal inzetten. In september kondigde ECB-president Mario Draghi plannen aan om staatsobligatie van zwakke eurolanden zoals Spanje en Italië op te kopen. Voorwaarde daarvoor is echter een officiële steunaanvraag bij het Europese noodfonds ESM en dat is tot op heden nog niet gebeurd.

''Als de ECB zijn woorden niet laat volgen door concrete actie, zou de positieve reactie van de afgelopen maanden wel eens ongedaan gemaakt kunnen worden'', zei econoom Jennifer McKeown van Capital Economics.