AMSTERDAM - Ford kan zeker tot en met 2014 rekenen op het aanblijven van zijn succesvolle topman Alan Mulally. Dat maakte de voorzitter van de raad van commissarissen Bill Ford donderdag bekend.

Mulally wordt alom geprezen als de man die Ford redde van een financiële ondergang. Kort nadat hij overkwam van vliegtuigbouwer Boeing nam hij een hypotheek op alle bezittingen van het bedrijf.

Daardoor kon het concern een lening van 23,5 miljard dollar in de wacht slepen voor een herstructurering. 

Ford kondigde donderdag een reeks veranderingen in de top van het bedrijf aan. Zo wordt Mark Fields de nieuwe operationeel directeur van het Amerikaanse bedrijf.

Verder krijgen diverse regio's als Noord-Amerika, Europa en Azië nieuwe chefs.

Verlies in Europa

Vooral Stephen Odell staat voor een zware opgave. Het afgelopen kwartaal leed de automaker in Europa een verlies van 468 miljoen dollar (362 miljoen euro).

Bovendien maakte het bedrijf vorige week bekend dat in Groot-Brittannië en België fabrieken van de autobouwer gaan sluiten. Hierdoor verliezen ruim 5700 mensen hun baan.

Ford verwacht de komende 2 jaar minimaal 3 miljard dollar te verliezen in Europa, inclusief minstens 1,5 miljard dollar dit jaar. De sluiting van de fabrieken moet een besparing opleveren van 500 miljoen dollar.