NEW YORK - De Amerikaanse beurzen schoten donderdag omhoog na de bekendmaking van beter dan verwachte cijfers over de arbeidsmarkt, de industrie en het consumentenvertrouwen. De handel is echter nog lang niet terug op het normale niveau na de orkaan Sandy die New York eerder in de week trof.

Het consumentenvertrouwen is volgens onderzoeksbureau Conference Board in oktober gestegen tot het hoogste niveau sinds februari 2008. Daar kwam een meevallende banengroei bij, becijferd door salarisstrookverwerker ADP, en een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse industrie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot op 13.232,62 punten, een winst van 1 procent. De bredere S&P 500 steeg 1,1 procent tot 1427,59 punten. De Nasdaq, toonaangevend voor de technologiebranche, steeg het sterkst. Deze graadmeter ging 1,4 procent omhoog tot 3020,06 punten.

Verzekeraars

Ook bij de hoofdfondsen stonden technologieaandelen in de belangstelling. Softwarereus Microsoft steeg 3,5 procent, terwijl chipmaker Intel 3,1 procent meer waard werd. Ook banken deden het goed. Bank of America voerde de Dow aan met een koerswinst van 4,5 procent, JPMorgan Chase won 2,8 procent.

Verzekeraar Travelers die mogelijk veel claims voor de boeg heeft als gevolg van orkaan Sandy, daalde 1 procent. Pfizer werd 1,3 procent minder waard. De farmaceut geeft mogelijk zijn pogingen op een nieuwe pijnstiller goedgekeurd te krijgen in de VS. Detailhandelaar Wal-Mart ging 2,1 procent omlaag.

Dollar

Op de valutamarkt stond de euro op 1,2940, net zoveel als aan het einde van de Europese beurshandel.

Een vat Amerikaanse ruwe olie bracht op de termijnmarkt 86,91 dollar op, een stijging met 0,8 procent. Brentolie daarentegen werd 0,5 procent goedkoper en kostte 108,17 dollar per vat.