Pfizer boekt lagere omzet en winst

NEW YORK - Het Amerikaanse Pfizer, 's werelds grootste farmaceut, heeft in het derde kwartaal de omzet en winst zien dalen.

Het bedrijf had last van het verliezen van patentbescherming op het middel tegen hoge cholesterol Lipitor in de Verenigde Staten en Europa. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers.

De omzet zakte met 16 procent naar 14 miljard dollar (10,8 miljard euro). In de VS daalde de omzet met 18 procent en internationaal met 14 procent. De patentbescherming op Lipitor in de VS liep eind november vorig jaar af en in Europa was dat in het tweede kwartaal van dit jaar. Daardoor had Pfizer te kampen met toenemende concurrentie van goedkope merkloze kopieën van Lipitor.

De nettowinst ging met 14 procent omlaag tot 3,2 miljard dollar ofwel 43 cent per aandeel. Exclusief bijzondere posten bedroeg de winst per aandeel 53 cent, wat overeenkomt met de gemiddelde analistenverwachting. De omzet werd door analisten in doorsnee geraamd op ruim 14,6 miljard dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie