AMSTERDAM - Het Nederlandse advies- en ingenieursbedrijf Arcadis is in New York onderzoek aan het doen naar schade bij twee waterzuiveringsinstallaties door de orkaan Sandy. Dat liet het bedrijf donderdag weten.

Het onderzoek moet uitwijzen hoe groot de schade is aan de waterzuiveringsinstallaties in Brooklyn en Nassau County. Arcadis bekijkt wat er moet gebeuren om de schade te herstellen en de capaciteit weer op gang te krijgen en beoordeelt of daarbij federale hulp kan worden aangevraagd.

Volgens het bedrijf is New York al vele jaren een belangrijke klant. Arcadis werkte in 2009 al aan ideeën om de stad beter bestand te maken tegen overstromingen. De voorgestelde stormvloedkering, die de stad en het achterliggende gebied tegen een storm als Sandy had kunnen beschermen, kwam er echter niet.

De ravage die Sandy heeft veroorzaakt, kan die kwestie weer op de kaart zetten, denkt Piet Dircke, die bij Arcadis leiding geeft aan de activiteiten op gebied van watermanagement. "De bescherming tegen het water stijgt op het prioriteitenlijstje. Dat biedt kansen voor de Nederlandse kennis op dat gebied, ook bij ons'', aldus Dircke.

New Orleans

Arcadis was ook in New Orleans nauw betrokken bij de werkzaamheden om die stad beter te beschermen tegen overstromingen, na de orkaan Katrina in 2005.

Arcadis denkt dat die beschermingswerken, die onlangs de orkaan Isaac goed doorstonden, het bedrijf een streepje voor geven om betrokken te raken bij eventuele stormvloedkeringen voor New York.

"Dankzij de uitstekende reputatie die wij genieten in de VS zijn wij zeer goed gepositioneerd om deel uit te maken van die gesprekken'', zei topman Neil McArthur van Arcadis.

Hoge kosten

Het Nederlandse ingenieursbedrijf verwacht dat een deltaplan voor New York vele miljarden dollars zal gaan kosten. De werkzaamheden rond New Orleans kostten 14 miljard dollar.

Het Nederlandse ingenieursbedrijf verwacht dat een deltaplan voor New York vele miljarden dollars zal gaan kosten. De werkzaamheden rond New Orleans kostten 14 miljard dollar.