AMSTERDAM - Ford heeft over het derde kwartaal een lichte daling van de winst bekend gemaakt. Recordwinst in de VS compenseren de problemen in Europa.

De nettowinst van de autofabrikant daalde met 1 procent tot 1,63 miljard dollar (1,26 miljoen euro). In de Verenigde Staten werd een recordomzet van 2,3 miljard dollar (1,79 miljoen euro) geboekt, mede dankzij een stijging van de verkoopprijzen.

In Europa daalde de omzet flink en leed Ford een verlies van 468 miljoen dollar (362 miljoen euro). Bovendien maakte het bedrijf vorige week bekend dat in Groot-Brittannië en België fabrieken van de autobouwer gaan sluiten. Hierdoor verliezen ruim 5700 mensen hun baan.

Besparing

Ford verwacht de komende 2 jaar minimaal 3 miljard dollar te verliezen in Europa, inclusief minstens 1,5 miljard dollar dit jaar. De sluiting van de fabrieken moet een besparing opleveren van 500 miljoen dollar. De productie zal met 350.000 auto's dalen vanwege de sluitingen.

Naast een sterke verkoop in Noord-Amerika profiteerde Ford ook van hogere prijzen en lagere kosten. Daardoor bereikte de operationele winstmarge in Noord-Amerika het recordniveau van 12 procent.