ARENASTADEN - Het Zweedse energieconcern Vattenfall is in het derde kwartaal flink in het rood gedoken door een afschrijving op het onderdeel Thermal Power.

Dat blijkt uit de cijfers die het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon dinsdag naar buiten bracht.

Het bedrijf boekt 8,6 miljard kroon (bijna 997 miljoen euro) af op het onderdeel, vooral in Nederland. Vattenfall besloot de last te nemen vanwege scherp gedaalde winstmarges en hogere kosten die voortvloeien uit aanvullende belastingen op kolengestookte energiecentrales.

"De last heeft vooral betrekking op centrales. Daarin is geïnvesteerd toen de vooruitzichten beter waren. Nu komt er een mindere periode aan dus moeten we de broekriem aanhalen'', legt een woordvoerster van Nuon uit. Een ontslagronde in Nederland staat volgens haar niet op stapel.

Verslechterde marktomstandigheden

De marktomstandigheden zijn in de afgelopen maanden opnieuw verslechterd. "De sector gaat gebukt onder overcapaciteit, lage prijzen en lage marges, vooral voor gasgestookte elektriciteitscentrales'', legde bestuursvoorzitter Øystein Løseth uit.

Vattenfall leed door de afwaardering een operationeel verlies van 2,7 miljard kroon in het derde kwartaal, terwijl een jaar eerder nog een winst van 4,4 miljard kroon werd geboekt.

Het concern leed een nettoverlies van 3,9 miljard kroon in vergelijking met een nettowinst van ruim 1,3 miljard kroon een jaar eerder. De omzet daalde met 12 procent tot 33,7 miljard kroon.

Het bedrijf blijft op zoek naar manieren om efficiënter te werken. "We passen onze organisatie aan en gaan ons veranderingsproces versnellen. Voor 2013 hebben we een nieuwe doelstelling om de kosten met 3 miljard kroon te verlagen ten opzichte van 2012'', benadrukte de topman.