ZURICH - De Zwitserse bank UBS zet flink het mes in zijn investeringstak. Daardoor komen de komende jaren circa 10.000 banen te vervallen. Dat maakte de bank dinsdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

UBS zet een fors deel van zijn handelsactiviteiten, die de afgelopen jaren geregeld flinke verliezen veroorzaakten, apart in een nieuw bedrijfsonderdeel. Dat zal de komende jaren geleidelijk worden afgewikkeld. De ingreep moet leiden tot miljarden aan kostenbesparingen en vermindering van risico's.

UBS boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van 2,2 miljard Zwitserse frank (1,8 miljard euro). Een kwartaal eerder werd nog een winst behaald van 425 miljoen frank. Voor belastingen bedroeg het verlies 2,5 miljard frank, tegen een winst van bijna 1 miljard frank in het voorgaande kwartaal.

Grote ontslagronde

De Zwitserse bank had eind september bijna 64.000 werknemers in dienst. Daarvan zijn er in 2015 nog circa 54.000 over. De ontslagronde is daarmee een van de grootste in de Europese financiële sector van de laatste jaren en komt bovenop een al eerder aangekondigd verlies van 3500 banen bij UBS.

Bestuursvoorzitter Sergio Ermotti sprak van een moeilijke beslissing. "Het gaat altijd om mensen'', zei hij. De topman kon gedwongen ontslagen niet uitsluiten. Hij beloofde dat degenen die hun baan verliezen "gesteund en met zorg behandeld zullen worden''.

Door de reorganisatie wil UBS de komende 3 jaar de kosten met 5,4 miljard frank drukken. De bank heeft een eenmalige reorganisatielast van 3,1 miljard frank ingeboekt.