GOUDA - Technisch dienstverlener Imtech ontslaat circa 900 van de in totaal bijna 29.000 personeelsleden vanwege een ''onevenwichtige resultaatontwikkeling''.

Voor de afvloeiing neemt Imtech een eenmalige voorziening van ongeveer 50 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

''Per saldo is sprake van een sterke groei van het bedrijfsresultaat, maar de bijdrage daaraan vanuit de Benelux en Spanje is, ondanks eerdere maatregelen en bij een verdere voorziene verslechtering van de markt in 2013, te beperkt'', concludeert bestuursvoorzitter René van der Bruggen.

''Ten opzichte van goed presterende activiteiten in al onze andere landen en Europese en deels mondiale activiteiten in ICT en Traffic, is dit onaanvaardbaar.''

Benelux

Van der Bruggen zei in een toelichting tegen het ANP dat de ontslagronde voor twee derde betrekking heeft op de Benelux. Het gaat vooral om personeel bij het onderdeel Gebouwen in Nederland en België.

Volgens de topman is de gebouwenmarkt in de afgelopen jaren gestaag verslechterd en is de problematiek inmiddels structureel. ''Er staan duizenden vierkante meters leeg en met de tendens naar flexwerken zal daar voorlopig geen verandering in komen.''

De bestuursvoorzitter die in april volgend jaar opstapt, gaf geen numerieke uitsplitsing van de ontslagen per land. Wel stelde Imtech dat de eerder voorgenomen inrichting van een 'flexpool' voor circa 200 medewerkers van Building Services in Nederland vervalt.

Deze werknemers maken deel uit van de totale reorganisatie. Daarnaast zal een aantal banen verdwijnen bij de Nederlandse Infra-divisie.

Goed zaken

Imtech doet goede zaken in Duitsland, Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië (Nordic), Turkije en de marktsegmenten ICT en Traffic. In Spanje schrijft Imtech ondanks de moeilijke marktomstandigheden nog wel zwarte cijfers, laat Van der Bruggen weten.

Exclusief de voorziening verwacht Imtech een verdere groei van het bedrijfsresultaat (ebita) dit jaar ten opzichte van 2011. Per saldo zal het bedrijfsresultaat dalen, maar de onderneming stelt ''ruim'' winstgevend te blijven.

De werkvoorraad in de Benelux en Spanje nam de afgelopen maanden af, maar de totale orderportefeuille steeg ten opzichte van het derde kwartaal van 2011 van 5,7 miljard euro naar 6,4 miljard euro. Imtech blijft streven naar een omzet van 8 miljard euro in 2015 en een winstmarge van 6 à 7 procent.