TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag met verlies gesloten ondanks een verdere uitbreiding van het monetaire stimuleringsprogramma van de Bank of Japan.

De Japanse centrale bank maakte vlak voor de slotbel bekend het steunprogramma te vergroten met 11 biljoen yen tot 91 biljoen yen (zo'n 886,5 miljard euro). Beleggers hadden echter gehoopt op meer creatieve maatregelen. De Nikkei sloot 1 procent lager op 8841,98 punten.

Nomura klom 1,4 procent na publicatie van beter dan verwachte kwartaalresultaten. De Japanse zakenbank wist in het tweede kwartaal van zijn boekjaar weer winst te boeken. Het waren de eerste cijfers van Nomura sinds de grote wisseling in de top van het bedrijf. Zo trad topman Kenichi Watanabe af na een rapport over handel met voorkennis, dat voor een schandaal zorgde.

Sharp klom 6,2 procent op berichten dat de geplaagde beeldschermenmaker gesprekken voert over de levering van schermen aan Apple, Google en Microsoft.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. In Sydney steeg de All Ordinaries 0,1 procent en de Kospi in Seoul klom 0,4 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,6 procent lager in de middaghandel.