Wisselingen in top Apple

AMSTERDAM - Apple neemt de top van het bedrijf flink op de schop. De verantwoordelijke voor Maps in iOS 6 vertrekt en designmanager John Ive krijgt een nog belangrijkere rol.

Dat maakt Apple dinsdagochtend bekend.

Twee topmannen zullen Apple verlaten. Scott Forstall was onder meer verantwoordelijk voor de uitrol van de slechte werkende kaartapp in iOS 6. Apple heeft publiekelijk excuus aangeboden en een betere versie beloofd.

Naar verluidt weigerde Forstall de excuusbrief te ondertekenen en dat zou hem de kop gekost hebben. Forstall vertrekt volgend jaar en blijft tot die tijd aan als adviseur van CEO Tim Cook.
Ook John Browett verlaat Apple, maar dan op vrijwillige basis. Browett was verantwoordelijk voor de Apple Stores. Er is nog geen vervanger bekend.

John Ive

Door het vertrek van deze twee managers verschuiven er een hoop verantwoordelijkheden binnen de top van Apple. John Ive, verantwoordelijk voor het ontwerp van alle Apple-hardware, was al belangrijk maar gaat nu ook toezien op Human Interface (HI).

"Zijn indrukwekkende ontwerpen zijn voor ruim een decennium de drijvende kracht geweest achter 'the look and feel' van Apple-producten", aldus Tim Cook in de verklaring.

Ive heeft nu dus de overkoepelende verantwoordelijkheid voor het uiterlijk van alle Apple-producten, zowel software als hardware. Een rol die tot nu toe alleen voor de inmiddels overleden oprichter Steve Jobs was weggelegd.

Samenwerken

Eddy Cue, manager van software als de iTunes Store en App Store, wordt ook verantwoordelijk voor spraakbesturing Siri en de omstreden dienst Maps. Onderdelen die eerst onder Forstall vielen. Alle online diensten van Apple vallen nu onder dezelfde divisie.

Apple maakt ook één topman verantwoordelijk voor zowel iOS als OS X. Beide besturingssystemen zijn vanaf nu de verantwoordelijkheid van Craig Federighi. Bob Mansfield gaat een hele nieuwe groep leiden. De divisie Technologies is een combinatie van diverse teams binnen Apple.

Met de veranderingen wil Apple meer samenwerken creëren tussen de diverse afdelingen zoals hardware, software en diensten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie