AMSTERDAM - Ondanks de dalende verkopen door het conflict tussen China en Japan, stevent Toyota nog steeds af op een recordaantal verkochte auto's wereldwijd.

Dat zei vicevoorzitter van het Japanse automerk Yukitoshi Funo maandag.

Toyota mikte voor dit jaar op een 9,76 miljoen verkochte auto's. Door de problemen in China zal dat doel moeilijker worden gehaald, zei Funo. Hij was echter wel vol vertrouwen dat Toyota het recordaantal van 9,37 miljoen verkochte auto's uit 2007 verbreekt.

In China kampt Toyota net als veel andere Japanse merken met ingezakte verkopen. Oorzaak is het conflict tussen Japan en China over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Uit woede over de eenzijdige annexatie van de eilanden door Japan hebben veel Chinezen besloten tot een boycot van Japanse auto's en elektronica.

Verkoop in China

Toyota streefde er oorspronkelijk naar dit jaar een miljoen auto's te verkopen in China. Het merk weet nu echter de helft minder te verkopen dan een jaar eerder. De Chinese markt is verantwoordelijk voor tien procent van de verkopen van het Japanse merk.

Toyota houdt het record aan verkochte auto's volgens Funo toch in zicht omdat in andere delen van de wereld meer wordt verkocht. "De activiteiten van Toyota zijn goed in evenwicht", aldus Funo, wijzende op de wereldwijde spreiding van de activiteiten van Toyota.

Vooral in andere Aziatische landen zoals Indonesië, India en Thailand is Toyota nu succesvol. "Als je dat bij elkaar optelt, is dat ook significant", zei Funo in Tokyo.