AMSTERDAM - Beleggers in Amsterdam kunnen deze week de borst natmaken voor een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten uit binnen- en buitenland en belangrijk macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten. Verder wordt door de markten wereldwijd met spanning uitgekeken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november.

De agenda van het Damrak is deze week goed gevuld met cijfers over het afgelopen kwartaal van TNT Express op maandag, Imtech, TomTom, Docdata, Hitt, Macintosh en Aperam op dinsdag, gevolgd door Air France-KLM, ArcelorMittal, Kas Bank en Logica op woensdag.

Shell opent op donderdag de boeken, samen met Arcadis, Wereldhave, Neways, Pharming, Fornix en Holland Colours. Brunel en Vastned sluiten vrijdag de week af.

VS

In het buitenland wordt het eveneens een drukke week. In de VS staan de zwaarwegende fondsen ExxonMobil, Chevron en Pfizer op de rol, samen met onder meer bedrijven als Visa, Ford, Starbucks, Kellogg, US Steel en Electronic Arts.

Inmiddels is 54 procent van de fondsen in de breed samengestelde S&P 500 met resultaten naar buiten gekomen. Daarvan heeft 62,5 procent de winstverwachtingen van analisten overtroffen. Dat was 67 procent in de voorgaande vier kwartalen.

Maar dat geldt voor slechts 37 procent van de bedrijven als het gaat om de omzetprognoses. In de voorgaande vier kwartalen lag dat cijfer nog op 55 procent. Door die teleurstellende berichten zakte de S&P in de afgelopen week 1,5 procent. De Dow ging 1,8 procent omlaag.

Vrijdag kwam nog wel een meevallend cijfer over de Amerikaanse economie naar buiten. Die groeide in het derde kwartaal met 2 procent, na 1,3 procent een kwartaal eerder. Het cijfer was iets beter dan verwacht, maar volgens economen zeker niet sterk genoeg om de werkloosheid aanmerkelijk te doen dalen.

Amerikaanse arbeidsmarkt

Komende vrijdag komt het rapport van de Amerikaanse overheid over de arbeidsmarkt in oktober uit. Het aantal banen neemt naar verwachting toe, maar het werkloosheidspercentage stijgt volgens de prognoses tot 7,9 procent, van 7,8 procent een maand eerder. Een meevaller zou gunstig zijn voor president Barack Obama, en een tegenvaller kan munitie vormen voor uitdager Mitt Romney.