AMSTERDAM – Rupert Murdoch, eigenaar van News Corp, wil de Britse uitgever Penguin Books overnemen voor een miljard pond (1,25 miljard euro).

Dat meldt de Britse krant The Sunday Times zondag.

News Corp zou zich op het laatste moment bij de eigenaar van Penguin, Pearson, gemeld hebben. Penguin stond op het punt samen te gaan met Random House, een uitgever in handen van het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann. Murdoch op zijn beurt zou zijn uitgeverij HarperCollins het liefst met Penguin zien samengaan.

Een samensmelting van Penguin en Random House zou Bertelsmann 30 procent van de Engelse boekverkoop opleveren. News Corp zou een marktaandeel van 20 procent veiligstellen met de overname.

Pearson

Uitgever Pearson wil Penguin graag verkopen. Het bedrijf richt namelijk steeds meer op educatie. Ongeveer 80 procent van zijn winst komt uit deze sector. The Sunday Times suggereert dat Pearson daarom ook Financial Times wil verkopen, net als zijn aandeel van 50 procent in The Economist.

 

Penguin staat bekend om zijn paperbacks. De uitgever is verantwoordelijk voor 12 procent van de Britse boekenverkoop. Vorig jaar maakte Penguin 111 miljoen pond (138 miljoen euro) winst. Het bedrijf heeft een geschatte waarde van ongeveer 800 miljoen pond (995 miljoen euro).