BOSTON - De Amerikaanse bank Citigroup moet een boete van 2 miljoen dollar betalen omdat een analist tegen de regels in informatie over Facebook lekte voorafgaand aan de beursgang van dat bedrijf in mei. Dat heeft een toezichthouder in de staat Massachusetts vrijdag bepaald.

Citigroup was een van de banken die de beursgang van Facebook begeleidden. Analisten van de bank mochten om die reden tot 40 dagen na de beursgang geen verwachtingen over het bedrijf delen met anderen. Een jonge analist deed dat toch. Het bedrijf had daar beter op toe moeten zien, meent de toezichthouder.

De analist was bezig met een rapport over Facebook en mailde daarover met twee werknemers van het technologieblog TechCrunch. Hij wilde hun mening horen over een vertrouwelijk document dat niet eerder gepubliceerde prognoses bevatte van de bank over de investeringsrisico's en de toekomstige omzet van Facebook.

Topanalist

De betreffende analist werd vorige maand ontslagen. Volgens Amerikaanse media heeft Citigroup ook Mark Mahaney, een topanalist op technologiegebied, op straat gezet. De bank liet bij monde van een woordvoerster weten blij te zijn dat de zaak is opgelost. ''Wij nemen onze interne beslissingen en procedures zeer serieus en hebben gepaste stappen gezet'', zei zij.

De beursgang van Facebook is voor veel beleggers uitgelopen op een teleurstelling. Het aandeel kostte bij de introductie op de Nasdaq 38 dollar, maar is nu nog maar 22 dollar waard. Kort na de beursgang ontstond al ophef omdat een aantal zakenbanken zou hebben verzwegen dat zij vlak daarvoor hun groeiprognoses voor het bedrijf hadden verlaagd.

New York

Verder werd vrijdag bekend dat in New York een man is gearresteerd die in 2010 Facebook voor de rechter daagde omdat hij recht zou hebben op een belang in het internetbedrijf. De 39-jarige man, Paul Ceglia, wordt ervan verdacht bewijs te hebben vervalst om zijn claim tegen Facebook en oprichter Mark Zuckerberg te ondersteunen.