NEW YORK - De effectenbeurzen op Wall Street schoten vrijdag niets op met een meevallend groeicijfer over de Amerikaanse economie.

Dat kwam door tegenvallende resultaten en verwachtingen van onder meer Apple. De belangrijkste graadmeters eindigden dicht bij de slotstanden van een dag eerder.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 13.107,21 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent en sloot op 1411,94 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog tot 2987,95 punten.

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2 procent gegroeid, na een groei van 1,3 procent in het tweede kwartaal. Het groeicijfer is iets beter dan economen hadden voorspeld, maar zeker niet sterk genoeg om de werkloosheid aanmerkelijk te doen dalen.

Goodyear

Bandenfabrikant Goodyear zakte ruim 10 procent na de publicatie van kwartaalcijfers. Het bedrijf had flink last van de economische tegenspoed in Europa en zag zowel omzet als winst dalen.

Apple zag winst en omzet in het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar flink stijgen, maar minder hard dan analisten hadden verwacht. Ook de prognose die het bedrijf gaf voor het lopende eerste kwartaal, viel de markt tegen. Het aandeel Apple eindigde 0,9 procent lager.

Amazon

De resultaten van webwinkel Amazon konden beleggers wel bekoren. Hoewel het bedrijf donderdagavond een fors verlies bekendmaakte, werd het aandeel 6,9 procent meer waard. Beleggers gaan ervan uit dat het bedrijf door nu dure investeringen te doen, op de lange termijn winstgevender wordt.

De euro was 1,2935 waard, tegen 1,2940 aan het einde van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse ruwe olie was stabiel op 86,06 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 109,52 dollar per vat.