TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag met verlies gesloten. Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse technologiegigant Apple, internetverkoper Amazon en het Japanse technologieconcern Canon zorgden voor een negatieve stemming.

De Nikkei eindigde 1,4 procent lager op 8933,06 punten. De Japanse beurs verloor daarmee deze week 0,8 procent.

Canon zakte 3,2 procent. De producent van printers en digitale camera's verlaagde opnieuw zijn verwachtingen.

Canon heeft last van de zwakke wereldeconomie, de dure yen en dalende verkopen in China. Het bedrijf moest in China fabrieken tijdelijk stilleggen na grote anti-Japanse protesten over de eilandenruzie.

Sharp klom daarentegen 3,8 procent op berichten dat de geplaagde tv-maker overweegt om samenwerkingen aan te gaan met Amerikaanse technologiebedrijven als Hewlett-Packard, Intel, Microsoft, Google en Apple.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook omlaag. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,2 procent lager in de middaghandel en in Sydney zakte de All Ordinaries 0,8 procent. De Kospi in Seoul daalde 1,7 procent. Samsung verloor 2,7 procent ondanks dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf in het derde kwartaal een recordwinst in de boeken zette.