AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met overwegend kleine winsten het weekeinde ingegaan.

Aanvankelijk leken de beurzen op verlies aan te koersen, maar een meevallend groeicijfer over de Amerikaanse economie zorgde in de loop van de middag voor herstel.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,1 procent hoger op 329,45 punten. De MidKap, gedrukt door een fors koersverlies van diervoederproducent Nutreco, daalde 0,6 procent tot 522,97 punten.

De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,4 en 0,7 procent, die in Londen sloot nagenoeg vlak.

Nutreco

Nutreco daalde 3,6 procent in waarde nadat de Noorse zalmkweker Marine Harvest had gemeld een eigen voerfabriek te gaan bouwen. Daardoor dreigt Nutreco een grote klant kwijt te raken. Marine Harvest is goed voor ongeveer 150 miljoen euro aan omzet, zo liet een zegsman van de diervoederproducent weten.

In de AEX was uitzender Randstad de sterkste daler. Het aandeel daalde 4,7 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Donderdag werd het bedrijf nog 1,8 procent meer waard na publicatie van de kwartaalcijfers.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore werd 2,2 procent meer waard en was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Het bedrijf heeft samen met zijn Canadese klant Talisman Energy een plan ingediend voor de reparatie van het Yme-boorplatform in de Noordzee bij Noorwegen. Dat moest afgelopen zomer ontruimd worden nadat scheuren in de betonnen pijlers waren ontdekt.

KPN

KPN won 1,9 procent. Het aandeel liet een opmerkelijke koersbeweging zien. Het aandeel zakte bij de opening tot het laagste punt in 10 jaar tijd na een verkoopadvies van Goldman Sachs, maar veerde daarna snel weer op.

De euro was aan het einde van de beurshandel 1,2930 dollar waard, tegen 1,2955 dollar een dag eerder.

Amerikaanse ruwe olie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 85,75 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,3 procent tot 108,80 dollar per vat.