ALMELO - TenCate heeft een samenwerkingovereenkomst getekend met het Duitse chemieconcern BASF over de productie van composietmaterialen voor de automobielindustrie.

Dat maakte de Twentse fabrikant van onder meer specialistische textielen donderdag bekend.

De twee bedrijven gaan samen nieuwe materialen ontwikkelen, produceren en verkopen waarmee autofabrikanten het gewicht en de CO2-uitstoot van hun voertuigen kunnen verminderen. TenCate gaf geen financiële details over de ''strategische alliantie'' met BASF.

TenCate maakt al composietmaterialen, die vooral worden gebruikt in de vliegtuigindustrie. Ook daar geldt dat een lager gewicht tot een lager brandstofverbruik leidt en dus tot lagere kosten en minder uitstoot van broeikasgassen.

3M

Eerder deze week meldde het bedrijf dat de samenwerking op dat terrein met de Amerikaanse industriereus 3M wordt uitgebreid.

Het bedrijf uit Almelo gaf eerder dit jaar al aan dat het zocht naar mogelijkheden om ook in de autobranche een rol van betekenis te gaan spelen.

Met BASF heeft het naar eigen zeggen een partner gevonden die al een uitgebreid netwerk heeft in die industrie. Samen denken de ondernemingen de ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige materialen te kunnen versnellen.