NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn donderdag licht hoger gesloten. Meevallende macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten zorgden voor gematigd optimisme, maar echt uitbundig was de stemming niet.

Bij het luiden van de slotbel stonden kleine winsten op de borden.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde na een tamme handelsdag 0,2 procent hoger op 13.103,68 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1412,97 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent omhoog tot 2986,12 punten.

De tot dusver gepresenteerde kwartaalcijfers geven volgens analisten een gemengd beeld. De winst viel bij de meeste bedrijven (ruim 62 procent) hoger uit dan verwacht, maar voor de omzet geldt dat bij slechts iets meer dan 36 procent.

Duurzame goederen

Voorbeurs werd bekend dat fabrikanten van duurzame goederen hun orderontvangst in september veel sterker hebben zien stijgen dan verwacht. Vliegtuigbouwer Boeing zakte desondanks 1,6 procent en was daarmee de sterkste daler in de Dow.

De maker van consumentenproducten Procter & Gamble was de grote winnaar onder de hoofdfondsen. Het bedrijf zag beter dan verwachte kwartaalresultaten beloond worden met een koersstijging van 2,9 procent.

In de Nasdaq behoorde vrachtwagenfabrikant Paccar tot de uitblinkers. Het moederbedrijf van het Eindhovense DAF Trucks werd 8,2 procent meer waard na beter dan verwachte winst- en omzetcijfers over het derde kwartaal.

Apple

Het aandeel Apple zakte 1,1 procent in afwachting van de kwartaalcijfers van het technologiebedrijf nabeurs. Softwareconcern Microsoft, dat zijn nieuwe besturingssysteem Windows 8 presenteerde, werd 0,1 procent minder waard.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,2940 dollar, tegen 1,2955 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 86,17 dollar en een vat Brentolie 108,56 dollar. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 0,5 en 0,7 procent.