SCHIPHOL - Transavia moet opnieuw ingrijpen om volgend jaar een nettoverlies te vermijden. Dat stelt Maarten Hoelscher van vakbond De Unie donderdag.

Hij hoorde van personeel dat hij vertegenwoordigt dat de dochter van KLM streeft naar een efficiëntere en compactere grondorganisatie.

''Volgens het woordenboek betekent compacter dat iets kleiner wordt'', aldus Hoelscher. Vorig jaar werd volgens hem al 6 procent van het grondpersoneel ontslagen.

Hoelscher betreurt het dat Transavia kiest voor vrijwillige vertrekregelingen, terwijl De Unie aanstuurt op een sociaal plan. ''Ze nemen het woord reorganisatie niet in de mond want daar zou een sociaal plan bij horen.''

Transavia

Volgens een woordvoerster van Transavia zijn ontslagen niet aan de orde. ''We zijn al een tijd bezig met efficiënter en slimmer werken. Daar gaan we mee door. Het is niet nieuw.'' Volgens de woordvoerster draait het om mobiliteit, waarbij vacatures intern worden opgevuld.

Hoelscher wil het met Transavia over de inhoud hebben. ''Het gaat om een gezonde toekomst voor het bedrijf.''

Volgende week wordt er mogelijk meer duidelijk over eventuele ingrepen bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Air France-KLM. Voor 7 november staat een periodiek beraad met Transavia op de rol waar onder meer gesproken wordt over de financiële positie van het bedrijf.