AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn donderdag verdeeld gesloten. Beleggers reageerden aanvankelijk voorzichtig optimistisch op de stroom kwartaalcijfers die zij te verwerken kregen, maar tegen het einde van de handel smolten de toch al kleine winsten grotendeels weg.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 329,25 punten. De MidKap eindigde vlak op 525,84 punten. De hoofdindex in Londen eindigde eveneens vlak, die in Frankfurt steeg 0,1 procent en die in Parijs ging 0,4 procent omlaag.

KPN maakte voor de derde dag op rij een flinke buiteling: min 5,9 procent. Dinsdag bracht het telecombedrijf zwaar teleurstellende cijfers naar buiten. Beleggers vrezen dat gezien de slechte financiële situatie het dividend onder druk komt.

Moody's kwam met een somber rapport over KPN. De financiële beweegruimte voor het bestuur is volgens de kredietbeoordelaar zeer beperkt. Als de resultaten verder verslechteren, moet KPN de schuld moeten laten oplopen of snijden in de winstuitkering, aldus Moody's.

Unilever

Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was Unilever. Het was- en voedingsmiddelenconcern kwam met omzetcijfers die beleggers wel konden bekoren en het aandeel steeg dan ook 2,6 procent. Uitzender Randstad kreeg er 1,8 procent bij, eveneens na goede kwartaalcijfers.

Bij de middelgrote fondsen daalde Ziggo het hardst: 3,8 procent. De private investeerders die het bedrijf dit jaar naar de beurs brachten, willen een flink deel van hun aandelen van de hand doen.

CSM

De grote winnaar in de MidKap was CSM. De producent van bakkerijproducten en melkzuur steeg 2,6 procent in waarde na de publicatie van de kwartaalcijfers.

De euro was aan het einde van de Europese beurshandel 1,2955 waard, tegen 1,2950 een dag eerder. Amerikaanse ruwe olie werd op de termijnmarkt 0,1 procent goedkoper en kostte 85,60 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 108,14 dollar per vat.