NEW YORK - Beleggers op Wall Street hielden woensdag hun kruit droog. Ze zagen weinig reden om grote risico's te nemen vanwege zorgen over de Europese schuldencrisis, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Amerikaanse begrotingsproblemen.

De Amerikaanse Federal Reserve bracht daar woensdag geen verandering in en ook een nieuwe reeks gemengde bedrijfscijfers kon beleggers ook niet over de streep trekken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent (25,19 punten) lager op 13.077,34 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent (4,36 punten) tot 1408,75 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent (8,77 punten) in de min tot 2981,70 punten.

Het stelsel van centrale banken handhaafde zoals verwacht de stimuleringsplannen voor de Amerikaanse economie en het historisch lage rentetarief van tussen de 0 en 0,25 procent.

Stimuleringsronde

De Fed kondigde vorige maand nog een nieuwe stimuleringsronde aan. Economen hadden nu geen grote wijzigingen verwacht, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in september met 5,7 procent is gestegen op maandbasis. De stijging was groter dan economen hadden verwacht.

Aan het bedrijvenfront bracht Boeing de kwartaalcijfers naar buiten. De vliegtuigbouwer behaalde in het derde kwartaal meer winst dan verwacht en verhoogde de winstverwachting voor het gehele boekjaar. Het aandeel zakte desondanks met 0,2 procent.

Facebook

Facebook koerste maar liefst 19 procent hoger. Het socialemediabedrijf boekte in het derde kwartaal meer omzet dan analisten hadden verwacht, dankzij een groei van de advertentie-inkomsten. Ook de inkomsten uit advertenties op mobiele apparaten namen sterker dan verwacht toe. Citigroup verhoogde daarnaast het beleggingsadvies voor het aandeel.

De kwartaalresultaten van AT&T lagen min of meer in lijn met de verwachtingen. Het Amerikaanse telecomconcern profiteerde in het derde kwartaal van de populariteit van smartphones, waarvan een recordaantal van 6,1 miljoen werden verkocht. Het aandeel daalde met 0,8 procent.

Euro

De euro noteerde een stand van 1,2970 dollar, ten opzichte van 1,2950 rond het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 1,1 procent tot 85,72 dollar per vat. Brentolie daalde 0,4 procent tot 107,82 dollar per vat.