PARIJS - Autofabrikant PSA Peugeot Citroën heeft 11,5 miljard euro nodig voor de herfinanciering van zijn divisie die autoleningen verstrekt.

Het bedrijf is dicht bij een overeenkomst daarover met banken en de Franse overheid, meldde Peugeot woensdag bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal.

De Franse overheid staat garant voor nieuwe leningen die het bedrijf aangaat tot 7 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt de Franse staat een stoel aan de bestuurstafel van de automaker. Ook moet Peugeot terug naar de tekentafel met een plan om 8000 banen te schrappen, zei premier Jean-Marc Ayrault woensdag.

Aandeelhouders op tweede plan

De hulp van de Franse regering betekent ook dat de aandeelhouders van Peugeot voorlopig op het tweede plan komen. Zolang Parijs garant staat voor zijn financiële poot keert het bedrijf geen dividend uit. Ook zal het geen eigen aandelen meer inkopen. Bestuurders hoeven ook niet te rekenen op bonussen in de vorm van aandelen of opties.

Peugeot zag de omzet in het derde kwartaal met bijna 4 procent dalen tot 12,9 miljard euro. De omzet uit de verkoop van auto's viel met 8,5 procent terug tot 8,5 miljard euro. Volgens het bedrijf nemen de concurrentie en prijsdruk toe, terwijl de markt in Zuid-Europa steeds verder verslechtert.

Peugeot meldde verder dat het de banden met zijn Amerikaanse branchegenoot General Motors aanhaalt. De twee autobouwers gaan nauw samenwerken bij de ontwikkeling van vier nieuwe modellen. Ook willen zij zaken als inkoop gezamenlijk gaan regelen. Naar meer vormen van samenwerking wordt nog onderzoek gedaan.