TOKIO - De beurs in Tokio wist woensdag het verlies beperkt te houden ondanks de sterke koersdalingen op Wall Street en in Europa.

Een verbetering van de Chinese industriële activiteit bood enig tegenwicht aan teleurstellende kwartaalcijfers uit de Verenigde Staten. De Nikkei eindigde 0,7 procent lager op 8954,30 punten en staakte daarmee een winstreeks van 7 handelsdagen. Het was de langste winstbeurt van de Japanse beurs sinds juli 2011.

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie in oktober is gestegen tot 49,1, van 47,9 in september. Dat is het hoogste niveau sinds juli dit jaar. De index staat wel voor de twaalfde maand op rij onder de 50 punten, wat krimp van de industrie aangeeft.

Aan het bedrijvenfront klom Sharp ruim 6 procent. Volgens de zakenkrant Nikkei is het Japanse technologiebedrijf begonnen met de verkoop van een smartphone in China. Sharp ontwikkelde de smartphone samen met het Taiwanese bedrijf Hon Hai Precision.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag ook verliezen zien. In Sydney daalde de All Ordinaries 0,8 procent en de Kospi in Seoul verloor 0,7 procent. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent lager in de middaghandel.