AMSTERDAM - De Europese beurzen veerden woensdag op, na de stevige verliesbeurt van een dag eerder. De stemming werd gesteund door een meevallend Chinees industriecijfer en overwegend positieve bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten.

''Alles wat we doen is een beetje herstellen van de sterke neerwaartse beweging van gisteren'', zei een handelaar in Londen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent (1,74 punten) hoger op 328,49 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent (3,74 punten) tot 523,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,1 en 0,6 procent.

Tegenvallend macronieuws uit Europa hield de beurzen in toom. In de eurozone bleek dat de bedrijvigheid in zowel de dienstensector als de industrie in oktober opnieuw is gedaald. Daarnaast nam het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie deze maand onverwacht af. Een verbetering van de industriële activiteit in China bood echter tegenwicht.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing klom op Wall Street 1,3 procent na een verhoging van de winstverwachting. Facebook schoot 21 procent omhoog nadat de omzet van het sociale mediabedrijf hoger uitviel dan verwacht.

Chipmachinemaker ASML was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,7 procent. KPN was de grootste daler met een min van 2,4 procent. Dinsdag leverde het telecomconcern ook al 4 procent in na teleurstellende derdekwartaalcijfers.

Heineken

Heineken boekte in het derde kwartaal meer omzet en winst. Ook bevestigde de bierbrouwer de winstverwachting voor 2012. De biervolumes waren vooral in West-Europa echter iets zwakker dan verwacht en het aandeel leverde 1,7 procent in.

Beleggersbank Binckbank was de grootste stijger in de MidKap met een plus van 3,9 procent. Volgens analist Albert Ploegh van ING heerst er, na de meevallende resultaten die maandag naar buiten kwamen, het gevoel bij beleggers dat de bank het ergste achter de rug heeft.

SAP

In Frankfurt steeg SAP 4,2 procent. De Duitse softwareproducent verhoogde de omzetverwachting voor dit jaar. Ook Volkswagen behoorde met een plus van 3,1 procent tot de sterkste stijgers. Het autoconcern handhaafde woensdag de prognoses voor dit jaar, ondanks de macro-economische tegenwind.

Vrachtwagenfabrikant Volvo ging in Stockholm echter 1,9 procent omlaag na teleurstellende kwartaalcijfers. Het concern verwacht geen groei in zijn belangrijkste markten in 2013.

De euro was 1,2950 dollar waard, tegen 1,2965 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 85,55 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 107,64 dollar.