MIDLAND - De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical sluit wereldwijd 20 fabrieken, waaronder een vestiging in Delfzijl. In totaal verdwijnen de komende 2 jaar 2400 banen bij het concern. Dat maakte het bedrijf dinsdagavond laat bekend.

Vanwege de economische crisis sloot het bedrijf in 2009 ook al drie fabrieken op het Dow-complex in Terneuzen, als onderdeel van een wereldwijde reorganisatie waarbij duizenden werknemers werden ontslagen. In Nederland betekende dat een verlies van ruim 200 banen. In 2010 werden nog eens 5 fabrieken verkocht, waarbij de medewerkers overgingen naar een nieuwe baas.

Dow Chemical heeft net als andere chemiebedrijven last van teruglopende verkoopcijfers en hogere grondstofprijzen. Na de maatregelen 3 jaar terug ging het weer iets beter, maar de laatste tijd kampt het concern opnieuw met resultaten die onder druk staan.

In het laatste kwartaal van 2011 belande Dow in de rode cijfers. Dit jaar sloot het bedrijf twee maal een kwartaal af met winst, maar deze lag een stuk lager dan een jaar eerder.

Benelux

Het chemiebedrijf is sinds 1955 in Nederland actief. Toen werd een handelskantoor geopend in Rotterdam. Momenteel heeft Dow 23 fabrieken in de Benelux, waarvan 20 in Nederland en 3 in België.

Er werken in totaal 2100 vaste medewerkers en ongeveer 700 inhuurkrachten. Sinds 2010 kent het bedrijf ook een apart servicecentrum in Nederland. Daar werken nog eens 400 mensen. De omzet van Dow Benelux kwam afgelopen jaar uit op 4,2 miljard dollar.

In opspraak

De vestiging in Terneuzen, waar ook het hoofdkwartier van de Benelux is gevestigd, geldt als een van Dows grootse vestigingen ter wereld. In april dit jaar werd hier nog een fabriek tijdelijk stilgelegd om kosten te besparen.

En in de zomer raakte het complex in Terneuzen in opspraak toen het Openbaar Ministerie besloot Dow te vervolgen voor een reeks veiligheidsincidenten, waarbij tussen 2005 en 2008 verschillende schadelijke stoffen zouden zijn vrijgekomen. De rechtszaak hierover start in januari volgend jaar.

De Amerikaanse concurrent DuPont kondigde dinsdag ook al een ontslagronde aan. Het is nog onduidelijk of daardoor banen in Nederland verloren gaan.

Gemeente

De gemeente Delfzijl noemt de sluiting van de fabriek van Dow Chemical in Farmsum ''een grote klap''. ''Zowel voor het gebied als voor de tientallen gezinnen die worden getroffen'', zegt wethouder Meindert Joostens (Sociale Zaken) van Delfzijl in een reactie.

Volgens Joostens werkt bij de fabriek veel goed opgeleid en technisch personeel. De gemeente heeft de lokale directeur van het bedrijf aangeboden om de medewerkers te begeleiden naar nieuw werk.