NEW YORK - Beleggers op Wall Street schrokken dinsdag flink van de omzet- en winstwaarschuwingen van toonaangevende bedrijven. De beurzen sloten met fors verlies.

De angst voor een verder verslechterend economisch klimaat wereldwijd, werd bevestigd door teleurstellende prognoses van bedrijven als DuPont, 3M en United Technologies. Ook de stijgende rente op de Spaanse staatsobligaties zette druk op de handel.

De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent lager op 13.102,53 punten. De brede S&P 500 daalde 1,4 procent tot 1413,11 punten en de technologiebeurs Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 2990,46 punten.

''Dat dit zou gebeuren was al enige tijd duidelijk'', zo reageerde een Amerikaanse analist op de tegenvallende cijfers en verwachtingen. De omstandigheden zijn heel moeilijk. Bedrijven kunnen moeilijk nieuwe omzet genereren''.

DuPont

DuPont zakte 9,1 procent. Het chemieconcern verlaagde zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar na een enorme winstdaling in het derde kwartaal. Ook kondigde het bedrijf aan 1500 banen te zullen schrappen vanwege de aanzwellende economische tegenwind. Industrieconcern 3M verloor 4,1 procent. Het conglomeraat schroefde eveneens de winstverwachting voor 2012 terug.

United Technologies stelde zijn omzetverwachting voor dit jaar naar beneden bij, maar handhaafde de winstverwachting dankzij kostenbesparingen. De industriële gigant wist de verliezen op de beurs beperkt te houden met een daling van 1 procent.

Het zwaarwegende Apple presenteerde dinsdag de kleinere versie van de iPad, de iPad mini. Ook brengt de elektronicagigant een iPad4 op de markt. Beleggers bleken echter niet onder de indruk en zetten het aandeel 3,3 procent lager.

Analisten zijn bang voor 'kannibalisatie' binnen het concern, waarbij de mini de verkopen van de originele iPad zou kunnen schaden. Ook zijn ze bezorgd over de marges van Apple.

UPS

Pakketbedrijf UPS hoorde bij de spaarzame stijgers met een winst van 3 procent. De onderneming meldde een daling van de omzet en winst, maar beantwoordde wel aan de verwachting van analisten.

Beleggers werden ook nog van de wijs gebracht door een stijging van de Spaanse obligatierente met circa 14 basispunten. Dit gebeurde na een afwaardering van de kredietwaardigheid van 5 Spaanse regio's door kredietbeoordelaar Moody's.

De euro was dinsdag 1,2980 dollar waard, een fractie meer dan de 1,2965 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,5 procent tot 86,47 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 108,04 dollar.