ATLANTA - De Amerikaanse pakketbezorger UPS heeft de omzet en winst in het derde kwartaal zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het transportbedrijf, dat TNT Express wil overnemen, dinsdag bekend.

De omzet kwam uit op 13,07 miljard dollar, tegen 13,17 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 469 miljoen dollar, tegen 1,07 miljard dollar in het derde kwartaal van 2011. De winstdaling werd onder meer veroorzaakt door een eenmalige pensioenlast van 559 miljoen dollar.

De winst per aandeel was 0,48 dollar, tegen 1,09 dollar een jaar eerder. Exclusief eenmalige posten was dat 1,06 dollar per aandeel, in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten.

Vertraging

UPS zei te maken te hebben met een ''vertraging in de wereldhandel en veranderde marktdynamiek''. Ook meldde de onderneming dat er wat onzekerheid is over de periode van de aankomende feestdagen. Desondanks handhaafde UPS de verwachting van een winst van 4,55 tot 4,65 dollar per aandeel voor heel 2012.

In een persbericht naar aanleiding van de cijfers wilde UPS niet nader ingaan op de problemen rond de overname van TNT. De Europese Commissie presenteerde vorige week bezwaren tegen de acquisitie.

Open gesprek

UPS ging niet in op de inhoud van deze bezwaren, maar liet weten dat er ''nog veel werk'' te doen is en dat de onderneming ''een open gesprek'' met de commissie blijft voeren.

Overigens ging de winst van de internationale tak van UPS in het derde kwartaal flink omhoog. De omzet daalde echter licht. In Europa noteerde UPS nog steeds groei, hoewel het groeitempo is afgenomen, aldus de onderneming.

Analisten wijzen erop dat er nog wel veel pakketjesverkeer is, maar dat klanten vaker overstappen op iets langzamere en dus goedkopere bezorgmogelijkheden.