HARTFORD - De Amerikaanse industriële gigant United Technologies heeft zijn omzetverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het wees daarbij op de zwakke economische omstandigheden.

United Technologies zei dat de jaaromzet aan de onderkant van de voorspelde bandbreedte van 58 tot 59 miljard dollar zal uitkomen. Kostenbesparingen zorgen er volgens het bedrijf voor dat de eerder afgegeven winstverwachting wel wordt gehaald.

Luchtvaartsector

Vooral in de luchtvaartsector staat de vraag onder druk, aldus United Technologies, dat het moederbedrijf is van de fabrikant van vliegtuigmotoren Pratt & Whitney. Verder maakt het concern onder meer liften, airconditioners en helikopters.

Het bedrijf boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,25 miljard dollar (961 miljoen euro), tegen 1,29 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 5,7 procent tot 15 miljard dollar.

Analisten rekenden in doorsnee op meer omzet: 15,5 miljard dollar. De winst per aandeel viel met 1,37 dollar wel hoger uit dan voorzien. Hier was de gemiddelde verwachting 1,18 dollar.

Door zijn omvang en brede mix aan activiteiten wordt United Technologies gezien als een belangrijke barometer van de gehele Amerikaanse industrie.