AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten dinsdag fors lager. Tegenvallende bedrijfsresultaten stelden beleggers teleur. De angst voor de vertraging in de wereldeconomie werd aangewakkerd door winstwaarschuwingen van toonaangevende Amerikaanse bedrijven.

In Amsterdam gingen KPN en DE Master Blenders onderuit na tegenvallende kwartaalberichten. Ook de oplopende rente op Spaanse staatsobligaties drukte de stemming.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,3 procent lager op 326,75 punten. De MidKap-index leverde 1,8 procent in tot 521,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,4 en 2,2 procent.

In Madrid zakte de hoofdgraadmeter 1,6 procent. Moody's verlaagde de kredietwaardering van vijf Spaanse regio's, omdat hun liquiditeitspositie volgens de kredietbeoordelaar is verslechterd. De rente die Spanje moet betalen op staatsobligaties ging dinsdag met 14 basispunten omhoog tot 5,66 procent. Ook de Italiaanse en Portugese rentes stegen.

DE

DE Master Blenders was in Amsterdam de sterkste daler in de AEX met een verlies van 5,3 procent. Volgens analisten waren de omzetcijfers van het koffie- en theebedrijf aan de zwakke kant. Goede prestaties in Nederland, Frankrijk en Spanje werden meer dan tenietgedaan door zwakte in Duitsland, waar DE zichzelf uit de markt heeft geprijsd.

KPN verloor 4 procent. Het telecomconcern zag de omzet en winst in het derde kwartaal verder dalen. Ook KPN had onder meer last van toenemende concurrentie in Duitsland.

TNT Express

TNT Express, dat wordt overgenomen door de Amerikaanse pakketbezorger UPS, was de enige stijger in de AEX, met een opvallende plus van 2,9 procent. Het aandeel werd mogelijk opgepikt door koopjesjagers na een daling van de koers op maandag. TNT werd in de middag ook iets geholpen doordat UPS een kwartaalwinst bekendmaakte die in lijn lag met de verwachting van analisten.

BE Semiconductor Industries (Besi) verloor 6,7 procent na een forse winstdaling in het derde kwartaal. De toeleverancier aan de chipindustrie is nog somberder over het vierde kwartaal en wil 13 procent van zijn personeel ontslaan.

De euro dook omlaag en was 1,2965 dollar waard, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,7 procent tot 86,28 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 108,03 dollar.