Wall Street sluit onveranderd

NEW YORK - DDe beurzen in New York zijn maandag vrijwel onveranderd gesloten. Negatieve berichten van zwaargewicht Caterpillar bliezen nieuw leven in de zorgen over de wereldwijd afzwakkende economie.

Verder was het wachten op de ontwikkelingen later deze week.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 2,38 punten hoger op 13.345,89 punten. De brede S&P 500 steeg licht tot 1433,81 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,4 procent tot 3016,96 punten.

Caterpillar bracht voorbeurs de kwartaalcijfers naar buiten. De Amerikaanse fabrikant van zware machines boekte een hogere winst per aandeel dan verwacht, maar de omzet viel tegen. De nettowinst kwam uit op 1,7 miljard dollar op een omzet van 16,45 miljard dollar.

Het concern verlaagde de winst- en omzetverwachtingen voor dit jaar. Volgens Caterpillar zwakt de wereldwijde economie sneller af dan verwacht. Het is al de tweede verlaging van de prognoses door het bedrijf dit jaar. Desondanks steeg het aandeel 1,5 procent.

Hasbro

Speelgoedfabrikant Hasbro, bekend van Monopoly en Transformers, zag de winst en omzet in het afgelopen kwartaal dalen. Dankzij onder meer kostenbesparingen was het resultaat wel beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Mijnbouwer Peabody Energy ging bijna 12 procent omhoog, geholpen door beter dan verwachte kwartaalcijfers. De website voor stamboomonderzoek Ancestry.com klom 8 procent. Het beursgenoteerde bedrijf wordt overgenomen door een groep investeerders voor 1,6 miljard dollar.

Na de slotbel zullen internetbedrijf Yahoo en chipmaker Texas Instruments de kwartaalcijfers bekendmaken. Later in de week opent technologiegigant Apple de boeken.

Fed

De aandacht van beleggers gaat deze week ook uit naar de bijeenkomst van de Federal Reserve op dinsdag en woensdag. Mogelijk komt Fed-president Ben Bernanke woensdag met verklaringen over de Amerikaanse economie. Analisten verwachten op dit moment geen nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De euro was 1,3055 dollar waard, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 89,30 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie