Caterpillar verlaagt winstverwachting

PEORIA - De Amerikaanse fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuur Caterpillar draaide het sterkste derde kwartaal in zijn bestaan, maar verlaagde maandag de winst- en omzetverwachting voor dit jaar.

Caterpillar haalde een winst per aandeel van 2,54 dollar, 49 procent meer dan de 1,71 dollar in het derde kwartaal van 2011. De omzet steeg met 5 procent tot 16,4 miljard dollar.

Voor geheel 2012 verwacht het bedrijf een omzet van circa 66 miljard dollar en een winst per aandeel van 9 à 9,25 dollar per aandeel. Eerder rekende Caterpillar op een omzet van 68 tot 70 miljard dollar, waarbij de winst per aandeel in het midden van die bandbreedte circa 9,60 dollar zou bedragen.

De aanvankelijk voorziene omzetgroei zal lager uitvallen omdat de wereldeconomie sterker dan verwacht is afgezwakt en omdat de onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling is toegenomen.

Voorraden

''Daarbij komt dat onze dealers minder bestellen en eerst hun voorraden willen wegwerken. Onze productie is verlaagd, hetgeen heeft geresulteerd in tijdelijke sluitingen en banenverlies'', aldus Caterpillar. Het bedrijf houdt de productie voorlopig op een lager pitje.

Voor volgend jaar is Caterpillar optimistischer. Het concern verwacht een lichte verbetering in de groei van de wereldeconomie met een ''bescheiden'' plus in de Verenigde Staten, China en de meeste geïndustrialiseerde landen, maar aanhoudende moeilijkheden in Europa.

Op basis van de eigen economische ramingen verwacht Caterpillar dat de omzet gelijk zal zijn aan het resultaat dit jaar. Wel houdt het concern een flinke slag om de arm door een bandbreedte van min 5 procent tot plus 5 procent te hanteren.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie