BP heeft nog geen overeenkomst met Rosneft

LONDEN - De Britse oliemaatschappij BP voert vergevorderde gesprekken met oliebedrijf Rosneft om het belang in het fusiebedrijf TNK-BP te verkopen. Een deal is echter nog niet gesloten, zo kondigde BP maandag aan.

De verkoop zou de rol van Rosneft in de Russische olie-industrie verder versterken en BP een aandeel in het staatsbedrijf geven, zo kondigden verschillende media afgelopen weekend aan.

De overeenkomst van Rosneft en BP wordt gewaardeerd tussen de 26,6 en 28 miljard dollar, aldus ingewijden. Het gaat niet alleen om een betaling in contanten, maar ook in aandelen, waarmee BP uiteindelijk een aandeel van zo'n 20 procent in Rosneft krijgt.

Na de aankondiging van de deal met BP ligt voor Rosneft de weg vrij om ook de andere helft van TNK-BP over te nemen, zo constateren marktkenners. De staatsonderneming heeft daarover waarschijnlijk al overeenstemming bereikt met de groep miljardairs die de andere 50 procent van TNK-BP bezit.

Ook deze overeenkomst wordt gewaardeerd op circa 28 miljard dollar. Daarmee wordt Rosneft eigenaar van het gehele fusiebedrijf en oppermachtig op de Russische oliemarkt.

Lees meer over:
BP

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie