Philips schittert op rustig Damrak

AMSTERDAM - Het aandeel Philips stal maandag de show op een rustig Damrak.

De cijfers van het technologieconcern waren beter dan verwacht en beleggers beloonden Philips met een koerswinst van 5,8 procent. Daardoor hield de Amsterdamse AEX-index het hoofd nipt boven water.

De AEX sloot 0,29 punten (0,1 procent) hoger op 334,46 punten. De MidKap zakte 0,62 punten (0,1 procent) tot 531,44 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent omlaag.

Philips boekte in het derde kwartaal een winst van 170 miljoen euro, tegen 74 miljoen euro een jaar geleden. De omzet steeg tot 6,1 miljard euro. De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht. Ook blijft Philips op koers liggen om de doelen van 2013 te behalen ondanks de economische tegenwind, aldus topman Frans van Houten.

BinckBank

In de MidKap stond BinckBank bovenaan met een plus van 6,5 procent. Volgens analisten van Rabobank viel de onderliggende winst van de onlinebroker in het derde kwartaal hoger uit dan voorzien, dankzij lagere kosten en een beter dan verwachte omzet.

Op de lokale markt woedde een kleine overnamestorm. Farmaciebedrijf Dr. Reddy's Laboratories uit India wil biotechbedrijf OctoPlus overnemen voor 0,52 euro per aandeel. Het aandeel schoot ruim 23 procent omhoog tot 0,49 euro.

TMC

Ook TMC lijkt het Damrak te gaan verlaten. Investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners wil de detacheerder kopen voor 18,75 euro per aandeel. Het aandeel klom 23 procent tot 18,45 euro.

In Londen zakte BP 1,5 procent. De Britse oliemaatschappij verkoopt haar belang van 50 procent in het Russische samenwerkingsverband TNK-BP aan Rosneft. Het Russische staatsolieconcern betaalt 17,1 miljard dollar in contanten. Daarnaast krijgt BP aandelen Rosneft die samen goed zijn voor een belang van 12,8 procent.

De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3025 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 89,57 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.

Tip de redactie