Winststijging voor Philips

AMSTERDAM - Technologieconcern Philips heeft in het derde kwartaal een winst in de boeken gezet van 170 miljoen euro. De omzet kwam in de verslagperiode uit op 6,1 miljard euro. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Het bedrijfsrestultaat (ebita) kwam uit op 450 miljoen euro. Een jaar geleden behaalde het bedrijf nog een winst van 74 miljoen euro en een omzet van 5,4 miljard euro. Analisten rekenden in doorsnee op een omzet van 5,9 miljard euro en een winst van 139 miljoen euro.

De tak Healthcare zag de omzet in het derde kwartaal met 7 procent aandikken op jaarbasis. Bij Consumer Lifestyle dikte de opbrengsten aan met 3 procent en bij Lighting met 4 procent.

Philips geeft aan wereldwijd aanhoudend economische tegenwind te voelen. Desondanks zegt het op koers te zijn om de doelen van 2013 te halen.

Verdere vooruitgang

Topman Frans van Houten constateerde dat de operationele en financiële prestaties van het concern aantonen dat het bedrijf ,,verdere vooruitgang laat zien'' in het behalen van deze doelen. Het concern beoogt in 2013 onder meer een omzetgroei van 4 à 6 procent en een ebita-marge van 10 tot 12 procent.

Van Houten zei dat groei in Europa er op dit moment niet in zit. Tegenwind is er ook in China en de Verenigde Staten, in laatstgenoemd land is sprake van vertragingen vanwege onder meer de verkiezingen. Groei is wel te vinden in onder meer het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Banen schrappen

Het bedrijf maakte in september nog bekend wereldwijd 2200 banen extra te schrappen, bovenop het eerder aangekondigde ontslag van 4500 werknemers. Het extra banenverlies moet leiden tot een verdere kostenbesparing van 300 miljoen euro.

Philips verwacht, door het versnellen van het programma waarmee het overheadkosten wil terugdringen, dit jaar extra kosten te maken van circa 300 miljoen euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie