AMSTERDAM - Ajax heeft in het gebroken boekjaar 2011/2012 een nettowinst van 9,7 miljoen euro geboekt.

Dat maakte de beursgenoteerde voetbalclub uit Amsterdam dinsdag bekend. Een jaar eerder hield Ajax onder de streep 5,5 miljoen euro over.

Het operationele resultaat kwam uit op 13,1 miljoen euro, tegen 1,8 miljoen euro in 2010/2011. De Amsterdamse voetbalclub behaalde voor het eerst in zijn geschidenis een omzet van boven de 100 miljoen euro. De omzet steeg met 6,6 procent tot 104,1 miljoen euro. Ajax meldde een eigen vermogen van 54,7 miljoen euro.

Deelname Champions League

De deelname aan de Champions League zorgde voor 25,0 miljoen euro aan inkomsten, zo meldt Ajax. De inkomsten uit dit toernooi worden gegenereerd uit startgeld, premies, recettes en televisie-inkomsten. Omdat Ajax vorig seizoen als enige Nederlandse club uitkwam in het kampioenenbal leverde dat Ajax de hele marketingpool van 7,6 miljoen euro op.

Wanneer een andere Nederlandse club het hoofdtoernooi van de Champions League had gehaald, had dit bedrag gedeeld moeten worden.

Merchandising

Ajax verdiende maar liefst twee miljoen euro meer aan merchandising. De omzet ging van  9,2 miljoen euro naar 11,2 miljoen euro. De sponsoropbrengsten, 24,8 miljoen euro, bleven vrijwel gelijk. Uit de losse kaartverkoop werd minder omzet gehaald. De losse kaartverkoop in de nationale competities daalde met 1,7 miljoen euro naar 5,2 miljoen euro; in de Europese competities daalde de recettes met 2,3 miljoen euro.

In het afgelopen boekjaar worden tenslotte ook de tranfers van Demy de Zeeuw (Spartak Moskou) en Maarten Stekelenburg (AS Roma) uit de zomer van 2011 meegenomen. Dit leverde de Amsterdamse club ongeveer dertien miljoen euro op.

Lopende boekjaar

Voor het lopende boekjaar voorziet Ajax opnieuw een positief operationeel resultaat in de boeken te zetten, geholpen door onder meer deelname aan de Champions League. Ook onder de streep verwacht de club zwarte cijfers, mede dankzij inkomsten uit de transfers van onder meer Jan Vertonghen en Vurnon Anita.

De laatste maanden is Ajax flink aan het bezuinigen. De directie van de club geeft minder geld uit aan spelerssalarissen, het aantal contractspelers is drastisch verminderd en Ajax geeft geen torenhoge transfersommen meer uit.