TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag in de plus geëindigd in navolging van de koerswinsten op Wall Street.

Meevallende Amerikaanse macrocijfers en beter dan verwachte kwartaalresultaten van de Amerikaanse bank Citigroup zorgden ook op de Japanse beurs voor een positieve stemming. De Nikkei sloot 1,4 procent hoger op 8701,31 punten.

Softbank klom 9,6 procent na de bevestiging dat het Japanse telecombedrijf een belang wil nemen van 70 procent in zijn Amerikaanse branchegenoot Sprint Nextel voor omgerekend 15,5 miljard euro. Het zou de grootste buitenlandse overname door een Japans bedrijf ooit zijn.

De Japanse exportbedrijven profiteerden daarnaast van een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook werden de financiële fondsen opgepikt na de sterke koerswinsten in de Amerikaanse financiële sector.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook omhoog. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul klom 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,2 procent. De Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto zakte 1,3 procent na presentatie van de productiecijfers over het derde kwartaal.