AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen zullen zich in de komende week richten op kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven en op macro-economische cijfers die een indicatie geven van de stand van de wereldeconomie.

Het zogeheten cijferseizoen is slecht begonnen. De Amerikaanse concerns Caterpillar en FedEx gaven enkele weken geleden al winstwaarschuwingen en afgelopen vrijdag was er het een en ander aan te merken op de resultaten van een aantal banken. Wells Fargo haalde in het derde kwartaal een recordwinst, maar de omzet viel tegen. Ook JPMorgan Chase onthulde een recordwinst, maar kreeg de handen niet op elkaar.

''De markt wil goede resultaten zien van de grote banken. Wells Fargo en JPMorgan gaven de markt niet het zetje waarop gehoopt werd. Alles hangt nu af van Citigroup. Als de winst daar tegenvalt, dan kan dat leiden tot pessimisme over de bredere economie'', constateert een beleggingsstrateeg in New York.

China

Dit weekeinde kwam er nog opbeurend economisch nieuws uit China. De uitvoer van de op een na grootste economie ter wereld steeg in september met 9,9 procent op jaarbasis. Dat wijst op een opleving van de Chinese handel ondanks een lagere economische groei.

In Amsterdam begint het cijferseizoen woensdag met de publicatie van de derde kwartaalcijfers door ASML. De chipmachinefabrikant heeft volgens analisten de winst en de omzet licht zien dalen ten opzichte van het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft last van een zwakkere vraag als gevolg van de economische neergang wereldwijd.

AkzoNobel

Verfconcern AkzoNobel volgt op donderdag. Beleggers zullen echter meer uitkijken naar nieuws over de leiding van het bedrijf dan over de resultaten. Afgelopen donderdag maakte AkzoNobel bekend dat bestuursvoorzitter Ton Büchner die al een maand met ziekteverlof is, langer uit de roulatie is. Analisten zien het vertrek van de topman als onvermijdelijk.

Op donderdag komt er ook een aantal buitenlandse fondsen met een mogelijk effect op Nederlandse branchegenoten. Het gaat om Nestlé, een rivaal van Unilever, en SABMiller, een concurrent van Heineken. Vrijdag presenteert het Noorse Yara International, een tegenstrever van DSM, zijn resultaten.

Ook Wall Street heeft een flink gevulde week voor de boeg met kwartaalcijfers van giganten als Bank of America, Citigroup, General Electric, Goldman Sachs, Microsoft, International Business Machines (IBM), Intel en Johnson & Johnson.