LONDEN - Het Britse defensiebedrijf BAE heeft geen spijt van het najagen van een fusie met het pan-Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. 

Dat zei bestuursvoorzitter Ian King zondag tegen de Britse krant Independent.

King zei wel ''enorm teleurgesteld'' te zijn dat de transactie ter waarde van bijna 35 miljard euro, gedwarsboomd werd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ''De Britse overheid was een groot voorstander van de deal evenals de Fransen. Het is duidelijk dat de Duitsers de transactie niet konden steunen.''

Volgens de krant wordt er gespeculeerd dat het afketsen van de fusie zal leiden tot het vertrek van King. President-commissaris Dick Olver van BAE wil daar echter niets van weten. Hij stelde tegenover Independent dat King en zijn team ''het volste vertrouwen hebben''.

Saudi-Arabië

De eveneens Britse krant Sunday Times meldde op basis van anonieme bronnen dat BAE de opbrengst van een contract met Saudi-Arabië gaat gebruiken voor het opkopen van eigen aandelen.

BAE onderhandelt met Saudi-Arabië over de levering van een aantal straaljagers van het type Eurofighter Typhoon ter waarde van 7 miljard pond (8,7 miljard euro).

Met het terugkopen van eigen aandelen zou BAE aandeelhouders als Invesco tegemoet komen. Invesco riep het bedrijf in mei al op om geld naar de aandeelhouders terug te laten vloeien in plaats van overnames na te jagen.