NEW YORK - Teleurstellende omzetcijfers van de Amerikaanse bank Wells Fargo bepaalden vrijdag de beurshandel in New York. Ook andere bankaandelen gingen daarop omlaag.

Meevallende cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen verdwenen naar de achtergrond.

De Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handel 0,2 procent lager op 13.306 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1427 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond 0,2 procent lager op 3042 punten.

Hoewel Wells Fargo een recordwinst behaalde, viel de omzet tegen. Het aandeel daalde met ruim 3 procent. Ook JPMorgan Chase maakte vrijdag een recordwinst bekend. De grootste bank in de Verenigde Staten behaalde vooral meer inkomsten uit hypotheekverstrekking.

Veel Amerikanen lieten hun hypotheek herfinancieren tegen lagere rentelasten. Het aandeel daalde desondanks 1,6 procent.

AMD

Advanced Micro Devices (AMD) zakt ruim 10 procent. De Amerikaanse chipmaker gaf donderdag na de slotbel een omzetwaarschuwing. Het bedrijf verwacht nu dat de omzet in het derde kwartaal met 10 procent zal dalen ten opzichte van het tweede kwartaal.

De index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan, steeg in oktober van 78,3 naar 83,1. Daarmee lag het vertrouwen op het hoogste niveau in 5 jaar tijd. Vooral de verwachtingen over de toekomstige economische omstandigheden verbeterden.

Producentenprijzen

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat de producentenprijzen in september met 1,1 procent zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een prijstoename van 0,7 procent ten opzichte van de vorige maand.

De euro noteerde 1,2950 dollar, tegen 1,2945 dollar aan het einde van de Europese handel.