NEW YORK - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt, geholpen door meer inkomsten uit hypotheekverstrekking.

Dat maakte JPMorgan vrijdag bekend. De nettowinst steeg van 4,26 miljard dollar in het derde kwartaal vorig jaar tot 5,71 miljard dollar (4,4 miljard euro). De winst per aandeel bedroeg 1,40 dollar. Analisten rekenden in doorsnee op 1,24 dollar per aandeel.

De inkomsten van de bank klommen met 6 procent tot 25,9 miljard dollar, wat eveneens meer is dan verwacht.

De inkomsten uit hypotheekverstrekking stegen met 36 procent tot 1,8 miljard dollar. Veel Amerikanen lieten hun hypotheek herfinancieren tegen lagere rentelasten. Volgens de bank heeft de Amerikaanse huizenmarkt de weg omhoog ingeslagen en is het dieptepunt voorbij.

Reservepot

JPMorgan verkleinde in het afgelopen kwartaal de reservepot voor verliezen op hypotheken en dat leverde een boekwinst voor belastingen op van 900 miljoen dollar.

De Amerikaanse bank draaide bij de handel in risicovolle derivaten in het derde kwartaal een klein verlies. In de eerste helft van dit jaar leed het bedrijf nog een megaverlies van 5,8 miljard dollar op die activiteiten. JPMorgan verwacht voor het vierde kwartaal een verder verlies van 300 miljoen dollar op deze activiteiten.

Topman Jamie Dimon zei in een toelichting dat de bank sterke prestaties heeft laten zien bij alle onderdelen.