BRUSSEL - De oprichtersfamilie van de Belgische bierbrouwer Duvel Moortgat wil het bedrijf van de beurs halen.

Via hun investeringsvehikels hebben telgen uit de familie Moortgat een bod gedaan op de circa 24 procent van de aandelen die zij nog niet bezitten, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

De familie Moortgat, die in 1871 aan de wieg stond van de beroemde bierbrouwerij, biedt 95 euro per aandeel. Dat betekent dat zij bereid is in totaal bijna 125 miljoen euro neer te tellen om het bedrijf volledig in handen te krijgen. De onderneming wordt momenteel geleid door Michel Moortgat.

Blond bier

De brouwerij werd beroemd als maker van het zware, blonde bier Duvel, dat in 1917 als Victory Ale het levenslicht zag maar in 1926 zijn huidige naam kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het blonde bier Vedett op de markt en in 1963 werd het abdijbier Maredsous aan het assortiment toegevoegd.

In 1999 ging het bedrijf naar de beurs om kapitaal op te halen voor verdere expansie. Dat resulteerde in een reeks overnames. Tussen 2001 en 2010 werden onder meer de Tsjechische brouwer Bernard en de Belgische branchegenoten Brasserie d'Achouffe (La Chouffe), Liefmans en De Koninck overgenomen.